Hedlunds straffmål gav seger mot Sheriff

En jämn tillställning slutar med Elfsborgsseger efter att Simon Hedlund satt dit matchens enda mål på straff i slutminuterna. Besfort Zeneli låg bakom straffen efter att mittfältaren blivit fälld och laget tar med sig en 1-0-seger till returen kommande vecka.

Matchens inledning var avvaktande från båda lagen. Även om IF Elfsborg stack upp i ett lovande anfall i den fjärde minuten när Arber Zeneli tittade upp och bytte kant till Simon Hedlund som sedan spelade in bollen i straffområdet, så kom inget av lagen fram till några målchanser under inledningen.

Det var mycket spel i de båda lagens backlinjer. När hemmalaget satte fart framåt stod IF Elfsborgs försvar stabilt och hindrade Sheriff från att hitta några offensiva ytor. Detsamma gällde när Di Gule tog sig framåt.

Det var något slarvigt i Elfsborgs passningsspel vid ett par tillfällen under halvleken när laget ville ta sig framåt. När man ville sätta fart på anfallsspelet var passningen antingen för lång eller bakom den löpande medspelaren.

Det dröjde till matchens 35:e minut innan det kom en målchans och ett skott mot mål. Det var IF Elfsborg och Arber Zeneli som stod för det. Med en frispark från vänstersidan sköt Zeneli bollen mot första stolpen och mot ett hav av inlöpande med- och motspelare. Bollen gick förbi dessa och rensades till hörna precis framför målet.

Arber Zeneli skulle få en chans till. I den 42:e minuten löpte han i djupled och fick en passning av Niklas Hult. Ur något snäv vinkel till vänster i straffområdet sköt Elfsborgs nummer nio sedan ett skott som via försvarare gick till hörna.

Andra halvlek

Precis som i första halvlek var det jämnt och tätt när andra halvlek inleddes. Men det skulle bli något mer framåt för IF Elfsborg som kopplade ett litet grepp efter kvarten spelad av halvleken.

I den 62:e minuten kom en bra Elfsborgschans. Sebastian Holmén passade fram till Simon Hedlund som hittat en fri yta till höger i straffområdet. Hedlund vände upp och sköt, men avslutet gick en bit utanför den bortre stolpen.

En stund senare var Besfort Zeneli nära när han dribblade sig in i straffområdet. Han rundade målvakten men fick snäv vinkel nere vid kortlinjen och försökte spela in bollen framför mål, där den rensades undan av hemmaförsvarare.

Strax innan hade Sheriff fått sin bästa målchans i matchen. Med ett överraskande skott från långt håll tvingades Isak Pettersson att tippa bollen till hörna. Utöver skottet var det sällan hemmalaget kunde ställa Pettersson och försvaret på några större prov.

Det var en hel del avbrott under mitten och framåt slutet av andra halvlek. Tämligen få målchanser och mer spel på mittplan än i straffområdena. Men i den 85:e minuten tog IF Elfsborg sig fram på ett bra sätt från högersidan och bollen spelades in till Besfort Zeneli i straffområdet. Mittfältaren tog med sig bollen i sidled och blev fälld. Straff till Di Gule!

Simon Hedlund placerade bollen på straffpunkten och var säkerheten själv. Målvakten gick åt höger och Hedlund placerade in bollen till vänster i nät. 0-1, ledning för IF Elfsborg i matchminut 86!

Under slutet av ordinarie speltid och de första av åtta tilläggsminuter tryckte hemmalaget på och gjorde vad de kunde för att ta sig framåt. Laget fick ett antal fasta situationer och flyttade upp laget i IF Elfsborgs straffområde. Men försvaret och målvakt Pettersson tog hand om inspelen.

I stället var det IF Elfsborg som under de sista tilläggsminuterna kunde ta hand om bollen och spela på offensiv planhalva innan matchen blåstes av.

FC Sheriff-IF Elfsborg 0-1 (0-0)

0-1 Simon Hedlund (86' str).

Startuppställning: Isak Pettersson – Sebastian Holmén, Gustav Henriksson, Terry Yegbe – Simon Hedlund, Timothy Ouma (77'), Besfort Zeneli, Niklas Hult (87') – Camil Jebara (55'), Michael Baidoo (77'), Arber Zeneli (55').

Ersättare: Marcus Bundgaard, Melker Uppenberg, Johan Larsson, Rami Kaib (87'), Noah Söderberg, Andri Baldursson (77'), Eggert Gudmundsson (55'), Ahmed Qasem, Per Frick (77'), Jalal Abdullai (55').

Inlägget Hedlunds straffmål gav seger mot Sheriff dök först upp på IF Elfsborg.